Diabetes > Diabetes mellitus typ 2
Diabetes typ 2
Översikt
Definitioner
Epidemiologi
Patofysiologi
Insulin krävs för att kroppens celler ska kunna ta upp glukos, och glukoskoncentrationen i blodet är beroende av en balans mellan insulinfrisättningen och effekten av insulin i vävnad. Vid diabetes typ 2 blir cellerna insulinresistenta vilket innebär att de blir mindre känsliga för det cirkulerande insulinet. Initialt stiger då blodglukosnivåerna direkt efter måltid (vilket ger resultat vid OGTT, oralt glukostoleranstest). [Samtidigt minskar successivt insulinproduktionen i takt med att sjukdomen progredierar.] [Sjukdomen är tätt förknippad med övervikt och fysisk inaktivitet. Det är dock i hög grad även genetiska faktorer som spelar in. ]Majoriteten av befolkningen har förmåga att kompensera en viss grad av insulinresistens genom att producera mer insulin. De individer som saknar förmågan att kompensera insulinresistensen drabbas av ett stigande fasteblodglukos som leder till diabetes typ 2.