Gynekologi > Kvinnans hormonsystem och menstruationscykeln

Kvinnans hormonsystem

Hormonernas övergripande roll

Hormoner har stor inverkan på många fysiologiska system och driver stora förändringar hos människor. Hos kvinnor leder omställningar i hormonbalanser till pubertet, menarche, menstruationscykeln med tillhörande blödningar, variationer i libido och temperaturförändringar. Under och efter menopaus spelar hormonerna också en tydlig roll när de vid fluktuationer ger upphov till värmevallningar, humörsvängningar och vid brist ger torra slemhinnor och benskörhet.

Hormonsystemet måste därför vara noggrannt kontrollerat. Hormoninsöndringen som är relevant för reglering av menstruationscykel och graviditet delas in i tre nivåer.Hypothalamus som producerar GnRH. Hypofysen som i adenohypofysen producerar FSH, LH och prolaktin och i neurohypofysen frisätter oxytocin. Ovarierna som bildar östrogen och progesteron men även testosteron och inhibin.

Film som beskriver menstruationscykeln och kvinnans hormonsystem (15 min)

Hormoner och Feedback

Detta är ett avsnitt ur Hypocampus läs mer...

Klicka här för mer info...

Generated: 2019-10-26 03:54:12 Uri: Gynekologi_och_Obstetrik/Gynekologi/Kvinnans_hormonsystem_och_menstruationscykeln/Kvinnans_hormonsystem Filename: Hormonernas_overgripande_roll.html ChapterId: 6151 SectionId: ChapterGroupId: 20679