Infektionsmedicin > Grundläggande immunologi
Det förvärvade immunförsvaret
Definitioner
Antigenpresenterande celler (APC)
MHC-receptorer
T-celler
Aktivering av CD4-positiv T-cell
[För att en CD4-positiv T-cell ska aktiveras krävs interaktion mellan T-cellen och en antigenpresenterande cell.
- T-cellen stöter på det antigen som matchar T-cellsreceptorn, presenterat på en MHC-II-receptor
- T-cellen har en molekyl på sin yta (oftast CD28) som interagerar med en molekyl på den antigenpresenterande cellens yta (CD80 eller CD86). Interaktionen resulterar i en kostimulatorisk signal som aktiverar Th-cellen.
Om en CD4-positiv T-cell endast stöter på ett antigen presenterat på en MHC-II-receptor som matchar T-cellsreceptorn utan att få en kostimulatorisk signal blir cellen anergisk. T-cellen kan då aldrig aktiveras.]
[Aktiverade T-celler
Th-cellen producerar efter aktivering IL-2, vilket leder till proliferation av aktiverade lymfocyter, inklusive Th-cellen själv. Aktiverade Th-celler kan få olika roller i immunförsvaret och delas in i olika kategorier utifrån sina egenskaper:]
- Th1-hjälparceller – Cellförmedlat immunsvar. Frisätter t.ex. interferon-gamma vilket aktiverar makrofager så att de blir mer aggresiva.
- Th2-hjälparceller – Antikroppsförsvar mot bakterier och svampar
- Th17-hjälparceller – Aktivering av neutrofiler
- Regulatoriska T-celler – Modulerar immunsvaret så att det hamnar på en lagom nivå
- T-Minnescell – Går tillbaka i vilande stadium men när de får antigen presenterat för sig igen har de redan genomgått många differentieringssteg så att de kan bli effektorceller betydligt snabbare än naiva T-celler. Dessutom är de betydligt fler vilket resulterar i ett starkare immunsvar.