Två sätt att få i sig D-vitamin:
- [Naturlig del av kosten/kosttillskott. Livsmedel med mycket D-vitamin: lax och margarin.]
- [D-vitamin produceras i huden vid exponering för UVB från solen]
- [Malabsorption av D-vitamin – Alla som har en malabsorptionssjukdom löper ökad risk för D- vitaminbrist, t.ex. patienter med Crohns sjukdom, glutenenteropati och leversvikt]
- [Obesitas – Deponering av D-vitamin i fettväv]
- [Kronisk njursvikt – Ger brist på både den aktiva och den icke-aktiva varianten]
- [Eftersom det är svårt att få i sig en massa D-vitaminrika livsmedel är minskad solexponering en mycket stor riskfaktor:]
- Heltäckande kläder
- Åldrande – Äldre har svårare att hålla tillräckligt höga nivåer av D-vitamin vid samma solexponering
- Årstidsvariation – Solen måste nå en viss höjd över horisonten för att det ska ge ifrån sig tillräckligt med UVB-strålning
- Tid på dygnet – Man bör vara ute mellan 9.00 och 15.00 för att tillverka D-vitamin
Detta är ett avsnitt ur Hypocampus läs mer...
Klicka här för mer info...
Generated: 2019-10-26 03:54:12
Uri: Internmedicin/Endokrinologi/D-vitamin_och_kalciumomsattning/Hypokalcemi
Filename: D-vitaminbrist.html
ChapterId: 895
SectionId:
ChapterGroupId: 378