Anestesiologi > Diffusion, blodgas och syra-basbalans
Blodgas
Intro
Metabolism och kroppsfunktioner är anpassade till och beroende av en jämn plasmakoncentrationav vätejoner [H+] vilket avspeglas i blodets pH. pH är i sin tur en negativ logaritmisk funktion av [H+], i.e. pH = -log [H+]. pH minskar alltså logaritmiskt när [H+] ökar. Den faktiska koncentrationen av [H+] i plasma är låg och kan utryckas i termer om 10-8. Det för kroppen ideala pH värdet mellan 7,35-7,45 bevaras genom tre huvudsakliga funktioner som är aktiva samtidigt och oberoende av varandra. Dessa är respiration, njurarnas reglering av kroppens starka kat- och anjoner, och den totala mängden svaga syrori blodet (Bild 1).
Respiration reglerar CO2 nivåerna i kroppen. CO2 i sin tur står i jämvikt med koldioxid, kolsyra och bikarbonat enligt jämviktsformeln CO2 + H2O ⇔ H2CO3 ⇔ H+ + HCO3–. Om CO2 ökar, som till exempel hos en patient med KOL, blir det alltså fler [H+] och pH minskar. Likaså ökar pH om CO2 minskar såsom vid snabb och djup andning. Förändring i respiration är inte bara en orsak till pH rubbningar utan kan också vara en respons på pH förändringar orsakade av andra processer. Till exempel, den respiratoriska responsen på metabol acidemi (ökning av H+) är snabb och effektiv då ökad andningsfrekvens hjälper kroppen att begränsa sänkningen av pH (i.e. kompensation).
Njurarna reglerar relationen mellan kat- och anjoner i blodet. Framför allt kontrollerar njuren kroppens utsöndring och resorption av Na+ (den vanligaste starka katjonen) i relation till Cl- (den vanligaste starka anjonen). Orsaken att pH påverkas av koncentrationen av dessa joner är att kroppen har en näst intill oändlig tillgång till vätejoner (H+) via jämvikten H2O⇔H++ OH-. När till exempel Cl- ökar utan motsvarande ökning av en annan stark katjon kommer därför koncentrationen av H+ öka och pH sjunker. Njurarna reglerar även utsöndring och resorption av andra viktiga joner (e.g. kalium, bikarbonat och ammonium). Njurarna svarar långsamt på förändringar i pH och det tar ofta dagar innan njurarna kan kompensera för en pH förändring orsakad av till exempel respirationssvikt.
Den tredje stora oberoende faktorn som påverkar pH är svaga syror. Svaga syror är syror som inte är fullständigt deprotoniserade (se SID nedan) och dess verkan på pH måste således räknas ut utifrån koncentration och rådande pH. De svaga syrorna i blodet domineras av albumin och fosfater.
Syra-basstatus | Blodgas | Utökad blodgas |
---|---|---|
|
|
|