Neonatalogi > Barns utveckling
Barns psykomotoriska utveckling
Översikt
Diagnostik
Vid bedömning ska man ta hänsyn till om barnet är prematurfött och bedömning ska då ske enligt korrigerad ålder från datum för beräknad förlossning. Mätning av huvudomfånget ska ingå och skall bedömas i förhållande till längd, vikt och ålder enligt tillväxtkurvan. Man ska skilja mellan försenad utveckling och avvikande utveckling med patologiska tecken.
Anamnes
- Syn/hörsel
- Fin-/grovmotorik
- Kommunikation/språk/förståelse/tal
- Lek
- Social interaktion/beteende
- Uppfödning
- Sömnvanor
Observation – barnet bör vara i trygg miljö, nymatad, nyvilad
- Föräldra-/barnkontakt
- Kommunikation/språk och tal
- Grov- och finmotorik – rör sig symmetriskt?
- Lek, social interaktion och beteende
Undersökning
- Spontanmotorik
- Barnets rörelser och reflex är normalt symmetriska och välkoordinerade, och det är ett observandum om ett barn som är yngre än 1 år föredrar att använda den ena handen. Små barn gör normalt inte det förrän vid ca 2 års ålder, och höger- respektive vänsterhänthet etableras inte förrän vid 3-4 års ålder.
- Kontakt/kommunikation
- Muskeltonus (hög eller låg)
- Vid undersökning av barn under 6 månader är det främst låg muskeltonus (floppy infant), dvs hur slappt barnet känns, som ger en signal om avvikelse som kan ha patologisk bakgrund.
- Nyfödda - Flexortonus är alltid högre än extensortonus hos fullgångna friska nyfödda, och kan testas genom att sträcka ut barnets armar, som ska återgå till flexorposition. Tonus ska vara liksidigt i både övre och nedre extremiteter.
- Låg muskeltonus kan även visa sig som att barnet har svag sugreflex och har svårt vid amning eller att suga på flaska och napp.
- Det finns en stor normal variation när det gäller ökad muskeltonus i denna åldersgrupp. När barnet är äldre än 6 månader är dock ökad muskeltonus ofta symtom på någon typ av störning.
- Neonatalreflexer
- Hos barn äldre än 5-6 månader är kvarstående primitiva reflexer patologiskt. I kombination med försenad utveckling och andra patologiska symtom är detta tecken på en grav neurologisk avvikelse.
- Muskelstyrka, reflexer
- Syn/hörsel
Om barnet utvecklas kontinuerligt och om alla rörelser ser normala ut och det inte finns några avvikelser, behöver man inte oroas av om ett barn har en försening, eftersom det finns så stora individuella skillnader mellan olika barn.